Zakelijke bezittingen

Algemeen

Voor een zakelijke bezitting zijn de volgende waarden van belang voor het bepalen van het vermogen:

  • De huidige marktwaarde van de aandelen die in het bezit zijn van de partijen in het dossier

  • De rekening courant die ofwel een schuld of een belegging vertegenwoordigt

  • En eventuele liquidatiereserves die zullen vrijkomen in de toekomst

Daarnaast worden, puur ter informatie, nog een aantal kerncijfers uit de boekhouding weerhouden:

  • Huidige marktwaarde

Hier breng je de waarde van de aandelen in, de verdeling van die waarde over de verschillende partijen en de datum waarop die waarde werd bepaald.

De waarde zal evolueren volgens de parameter 'Gewone vennootschap' of 'Familiale vennootschap', afhankelijk van het type dat je hebt gekozen. Verder telt ook het volgende mee:

  • Rekening courant

De waarde die je hier aangeeft, zal worden gebruikt om de waarde van een 'gerelateerde' schuld of belegging te bepalen. Indien het een RC-credit/passief betreft link je een belegging, is het een RC-debet/actief dan link jet het aan een schuld. Je hoeft dus geen negatief bedrag in te geven voor een RC-debet/actief. Bij de gerelateerde belegging of schuld kan je dan de overeengekomen intrestvoeten ingeven en de eventuele aflossings-structuur.

  • Liquidatiereserves

De liquidatiereserves die in verschillende boekjaren worden opzijgezet kunnen hier worden opgesomd. Je geeft de startdatum in en de waarde van de reserves op die datum. Indien je een einddatum ingeeft zal een 'gerelateerde' belegging worden aangemaakt die op de verwachte einddatum in het vermogen van het dossier zal worden opgenomen. In de belegging kan je de verwachte eigendom en intrestvoet aangeven.

  • Andere boekhoudkundige waarden

Je kan het huidig kapitaal, het eigen vermogen en het laatste jaarresultaat bijhouden. Dit is puur ter informatie; er worden geen projecties of berekeningen op basis van deze cijfers gemaakt.

/var/folders/sq/y_w5wz0n0jq6k40q0_5y2nn00000gn/T/com.microsoft.Word/Content.MSO/5DB295E3.tmp

Systeem integraties

Het is mogelijk om financiële en andere gegevens uit Companyweb, Creditsafe of de Kruispuntbank Ondernemingen in te lezen.

Meer informatie hoe je deze integraties opzet vind je in het hoofdstuk over systeemintegraties.

Kruispuntbank Ondernemingen

Indien het ondernemingsnummer is ingegeven kan je via de knop onmiddellijk naar het KBO rapport van de vennootschap gaan. Wil je gegevens vanuit het KBO opladen in myFaro kan je klikken op ‘ververs Kruispuntbank Ondernemingen’ in het menu onderaan. We lezen de volgende informatie in:

  • de naam van de vennootschap
  • de juridische vorm
  • het einde boekjaar
  • de oprichtingsdatum
  • het adres
  • de mandaten en de datum waarop ze zijn aangesteld.

Companyweb/Creditsafe

Afhankelijk van het type abonnement die je hebt worden de volgende gegevens in myFaro aangepast.

Algemene informatie

We halen dezelfde gegevens op die ook via de KBO integratie meekomen.

Kredietwaardigheidsinformatie

Bij Creditsafe is dit beperkt tot een rating, terwijl we bij Companyweb we ook een kredietlimiet en waarschuwingen mee inlezen.

Financiële info

Afhankelijk van het type abonnement die je hebt worden de laatste financiële gegevens van een vennootschap ingelezen. Die gegevens worden per jaar bewaard zodat je een historiek opbouwt in myFaro. De lijst van velden vind je op de detailpagina van de gekozen systeemintegratie.

Mandaten

We lezen een lijst met de mandaten met positie en aanstellingsdatum. Indien de partijen nog niet bestaand worden die in het dossier aangemaakt. Naar compliance toe moet je die kennen en bijhorende risicoprofielen opstellen.

Manuele updates of automatische tracking

Als je bij Companyweb of Creditsafe de optie ‘Automatische tracking’ kiest, dan gebeuren de updates automatisch. Indien dit niet het geval is dan kan je tracking per vennootschap aanzetten of je kan zelf een update aanvragen.